// Delta Projects pageView scripts are plug and play / No changes are required before implementation
foto: meisjes voor het schoolbord in een grid van balletjes
Leer voor je leven

Column over coaching

Elk nadeel heb z'n voordeel

Ondanks dat we er zelf niet iedere dag even hard in geloven, hebben we allemaal een aantal kernkwaliteiten. Dat is een geruststellende gedachte.  Maar wat als we hier teveel van laten zien? Dan wordt onze kernkwaliteit al snel onze valkuil.

Verantwoordelijkheid kunnen nemen is prachtig, maar als u altijd de verantwoordelijkheid naar u toe trekt, wordt datzelfde verantwoordelijkheidsgevoel al snel een zware last. En zorgvuldigheid is mooi, maar teveel zorgvuldigheid ontaardt in gedrag dat u in de wandelgangen het stempel  ‘controlfreak’ bezorgt.

Daniel Ofman laat het zien in zijn kernkwadrant. In dit model verbindt hij onze kernkwaliteiten aan onze valkuilen en onze uitdagingen. Ook aan onze allergieën. Want wee degene die gedrag laat zien dat precies tegengesteld is aan onze kernkwaliteit; die persoon roept bij ons heftige tegenreacties op. We zouden het zelf immers heel anders doen.

In trainingen maak ik vaak gebruik van het kernkwadrant. Het helpt mensen meer zicht te krijgen op hun eigen gedrag. Een zeer bruikbaar model dus in een communicatietraining. Maar wat valt op?

Vaak vinden mensen het erg moeilijk om hun eigen kernkwaliteiten te benoemen. Is dat bescheidenheid of hebben we echt zo weinig zicht op waar we goed in zijn?  De oefening wordt een stuk gemakkelijker als ik mensen vraag naar hun allergieën. Daar weten de meesten direct een antwoord op. “Oh, mijn haren gaan overeind van mensen die nooit eens initiatief tonen”,  roepen de kordate types dan. “Nou, dat is niet zo moeilijk, ik irriteer me echt aan mensen die altijd het woord hebben” , zeggen de luisteraars vervolgens voorzichtig.  Haarfijn benoemen ze het negatief tegengestelde van hun eigen kwaliteit.

Als ik vraag naar valkuilen benoemen cursisten meestal zonder al te lang aarzelen wat ze telkens weer onhandig aanpakken. “Ik neem steeds opnieuw teveel hooi op de vork” is een veelgehoorde opmerking binnen het basisonderwijs. Het goede nieuws is dat we blijkbaar veel mensen in het onderwijs hebben die verantwoordelijkheid nemen.

Als we met mildheid naar onszelf durven kijken schuilen achter onze valkuilen, uitdagingen en allergieën onze kwaliteiten. Johan Cruijff zei het heel treffend; elk nadeel heb z’n voordeel. Troost u dus als u voor de zoveelste keer in dezelfde valkuil loopt. Even zo vaak heeft u waarschijnlijk uw kernkwaliteit laten zien!


Deel deze pagina op Google Plus Deel deze pagina op LinkedIn