// Delta Projects pageView scripts are plug and play / No changes are required before implementation
foto: meisjes voor het schoolbord in een grid van balletjes
Leer voor je leven

Cyberpesten

Cyberpesten

Samen werken aan sociaal gedrag

pesten_688

In de zich snel medialiserende maatschappij komt het begrip Mediawijsheid steeds vaker aan de orde. Mediawijsheid beperkt zich niet alleen tot het gebruiken en toepassen van de nieuwe media zoals internet en mobiele telefonie. Het gaat ook om de invloed en gevolgen van onze sociale contacten via de zogenoemde social media. Het internet biedt geweldige onderwijsmogelijkheden, sociale contacten, hulpbronnen voor kinderen en ontspanningsmogelijkheden. Kinderen zijn vaak enthousiaste gebruikers op hun mobiele devices. Denk hierbij aan interactieve diensten als Whatsapp en Facetime. Daarnaast zijn de Social Media niet meer weg te denken.

Veel ouders en leerkrachten maken zich zorgen over het internetgebruik van hun kinderen. Dat kan uiteindelijk leiden tot vervelende situatie op school. We spreken dan ook wel van Cyberpesten. Deze vorm van pestgedrag kent verschillende vormen. Van het buitensluiten van Whatsapp-groepen tot het plaatsen van compromitterend materiaal op social media (sexting). Hoe ga je als school hiermee om? Hoe reageer je op meldingen hiervan? Hoe voorkom je verdere escalatie? We zullen onze kinderen Mediawijs moeten maken. Dat kun je als school niet alleen. Een belangrijke rol is hier ook voor de ouders weggelegd.

Voor wie?

leerkrachten groep 1 tot en met 8, Intern Begeleiders, directie

Inhoud

  • Inzicht in de mogelijkheden en risico’s van het gebruik van (social) media in de schoolsituatie
  • Aanzet tot een Mediaprotocol voor medewerkers en leerlingen
  • Inzicht in het gebruik van media in de schoolsituatie
  • Werken aan sociaal gedrag in de moderne media-maatschappij. (Burgerschap)
  • Digitaal communiceren. Hoe doe je dat?

Deze cursus is bij uitstek ook geschikt voor teamtraining op locatie, bij voorkeur in samenspraak met Ouderraad en/of Medezeggenschapsraad.

Duur

1 dagdeel

Deel deze pagina op Google Plus Deel deze pagina op LinkedIn