// Delta Projects pageView scripts are plug and play / No changes are required before implementation
foto: meisjes voor het schoolbord in een grid van balletjes
Leer voor je leven

Op ouderbezoek? Doen!

Net als vroeger, maar dan anders...

Een kennis van mij heeft onlangs een nieuwe auto gekocht. Niet zomaar een auto, maar een retro model. Zo’n pittig klein ding uit Italië. Erg mooi!
Ook mooi om te zien hoe zo’n oud model het nog steeds goed doet. Alhoewel, er is wel een en ander veranderd aan dat mini autootje van vroeger. In de eerste plaats is het gegroeid. Verder is het onder de motorkap onherkenbaar veranderd, net als binnenin trouwens: één en al eigentijds comfort. Net als vroeger. Ja, ja, maar dan wel helemaal anders…

Terug van weg geweest
Dat zou je ook kunnen zeggen van het ouderbezoek dat al weer enige tijd terug is van weg geweest. Of was het eigenlijk ooit wel echt weg? Pas bleek nog weer eens dat succesvolle scholen het huisbezoek nooit hadden afgeschaft of het weer in ere hadden hersteld. Zelfs zien steeds meer VO scholen er het nut van in en willen er dan ook graag in investeren.

Alleen maar gezellig, of…
Dat ook VO scholen aan ouderbezoek doen, spoort niet zo met het beeld van zo’n bezoek dat we hebben: een (meestal) kleuterjuf die na schooltijd met Jantine (stralend gezicht!) achterop haar fiets bij moeder op bezoek gaat. Daar aangekomen mag juf de slaapkamer van Jantine en nog wat zaken bewonderen, drinkt thee en vertelt hoe het op school gaat. Als ze dan te horen krijgt dat de kleine meid graag naar school gaat is het een geslaagd (en vooral gezellig) bezoek!

Nu lijkt het erop alsof ik zo’n huisbezoek als hierboven beschreven maar niks zou vinden. Niets is minder waar. Want al lijkt het alleen maar gezellig, ondertussen is er wel kennismaking, ontmoeting, contact en als het goed is groei in wederzijds vertrouwen. Dat betekent bijvoorbeeld dat de moeder van Jantine voortaan op school wat makkelijker op de juf afstapt en andersom. En al drinkt de juf ogenschijnlijk alleen maar thee, ze doet dat echt niet met gesloten ogen en dichte oren. Misschien begrijpt ze na dit bezoek ineens waarom Jantine zo’n kleine sloddervos is…
Maar, en dat punt wil ik graag maken, een ouderbezoek kan meer, veel meer opleveren.

Ervaringen
Ervaringen van leerkrachten die op huisbezoek gaan leren dat ouderbezoeken een uitstekend middel zijn om op een natuurlijke manier het contact met ouders te versterken en daarmee de drempel van de school voor ouders te verlagen. Ouderbezoeken bieden school en ouders de mogelijkheid om open in gesprek te gaan over elkaars verwachtingen en bieden leerkrachten  gelegenheid om (achtergrond)informatie over de leerling op te doen. Bovendien kunnen  huisbezoeken een eerste vertrouwensbasis leggen, waar school én ouders bij eventuele problemen op terug kunnen vallen.

Huisbezoeken passen ook heel goed in de toegenomen aandacht voor ouderbetrokkenheid. De wetenschap dat betrokken ouders een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een optimaal verloop van de schoolcarrière van hun kind, zorgt ervoor dat steeds meer scholen beleid maken op ouderbetrokkenheid. Logische stap is dan dat de ouderbezoeken in dit beleid ingebed worden.

Ouderbezoek? Ja, maar dan zo
Ouderbezoek lijkt alleen iets te zijn voor leerkrachten van de onderbouw? Maar die tijd ligt achter ons. Daarom geldt: net als vroeger, maar wel anders… Al was het alleen maar dat we nu weten dat ouderbezoeken voor  leerkrachten van midden- en bovenbouw van minstens even grote waarde zijn als voor hun collega’s onderbouw. Ouderbezoek hoeft zich dan ook niet te beperken tot kleuters. Eigenlijk zijn ze voor elke leerkracht een must!
 
Wat ook heel anders is, is dat er meer en bewuster dan voorheen accent ligt op doel, effectiviteit en rendement voor kind, ouders en leerkracht.  
Dat vraagt iets van de school (beleid, afspraken en faciliteiten), van de leerkracht (voorbereiding, communicatieve vaardigheden en inzet) en van het team (open houding, respect voor ouders en (hun) kinderen en afstemming).

Wie zich bezint op ouderbezoek zal merken dat er heel wat veranderd is. Wat bleef is echter de
manier waarop een kind de dag na het ouderbezoek naar je kijkt. Anders. Is het een blik van verstandhouding? Mijn juf (of natuurlijk mijn meester) is bij mij thuis geweest! Zij weet nu waar ik woon. Ze kent mij wat beter. Ik ken haar wat beter. We voelen ons prettiger bij elkaar.
Ja, dat blijft een reden om op ouderbezoek te gaan.

Laten we allemaal weer op huisbezoek gaan!

Meer weten?

Neem direct contact op.

foto: Cobi Visser

Cobi Visser

senior docent Jonge Kind bij SONedutraining. Samen met Frida Meints auteur van ‘Combinatiegroep 2/3; Doen!

‘Elke dag beter willen worden? Houd het klein!’ Met dit motto geef ik als senior Specialist Het Jonge Kind scholing en training aan mensen die jonge kinderen begeleiden, die elke dag willen leren én… willen genieten van hun vak. Ik ga altijd uit van de praktijk en bouw daarop verder, maar niet zonder onderbouwing vanuit de literatuur.

‘Klein houden’ heeft te maken met overzicht, kleine stapjes zetten, niet alles tegelijk, gewoon is ook goed.

En als de leerkracht elke dag beter wil worden, groeien de kinderen ook.

Daar geloof ik in!

Deel deze pagina op Google Plus Deel deze pagina op LinkedIn